Theo Gillissen

De ontwerper, Theo Gillissen

Theodoor Gillissen (1921 – 2002) werd geboren te Haarlem. In zijn jeugd bouwde Theo met zijn vader al diverse kleine bootjes. Later zette hij dat voort in het ontwerpen van scheepjes voor vrienden en deelname aan ontwerpwedstrijden (zie ook “Archief” op onze website). Op de tekenkamer van scheepswerf “Merwede” tekende hij delen van zeeschepen, waarna hij in 1961 in Vleuten begon als zelfstandig jachtarchitect.

Hij ontwierp niet alleen schepen, maar begeleidde ook de bouw ervan. Naar schatting zijn er zo’n 800 schepen van zijn tekeningen gebouwd. De meeste bekendheid heeft hij gekregen als ontwerper van de GillissenVlet, die in verschillende maten bij vele werven werden gebouwd, o.a. bij Valk uit Franeker en bij Dolman uit Muiden. De bekende Valkvlet is bijvoorbeeld afgeleid van zijn oorspronkelijke ontwerp. Zo ook de Lindenkotter. Maar ook prachtige GillissenKotters en meestal rondspant gejoggelde motorschepen zijn opvallende verschijningen op het water. Veel minder bekend zijn de sierlijke s-spant zeiljachtjes, die voor het merendeel ontworpen zijn vóór 1960. Hij overleed in Leiden in 2002.

Voor de watersport is Theo Gillissen van grote betekenis geweest. Hij stond immers aan de wieg van de watersportrecreatie, die zich sterk ontwikkelde in de 70er jaren. En nog steeds worden “zijn” schepen herkend en zeer gewaardeerd.

(voor een meer gedetailleerde biografie van Theo Gillissen zie Nieuwbrief 4)

We use cookies to ensure that we give you the best experience on our website. / Wij maken gebruik van cookies voor de beste beleving van onze website.