Varen naar Frankrijk met de Meridiaan en de Carina

Vaartocht door Frankrijk en Duitsland 2018 met de MERIDIAAN EN CARINA.

Het was een bewogen vaarjaar 2018. Toen wij richting het zuiden gingen met onze boot was het water in de Maas hoog en zelfs op sommige plaatsen te hoog en in augustus op de terugreis was het extreem laag waardoor we een andere route hebben moeten nemen.

De start, begon nog redelijk goed. Vanaf Maastricht naar Namen waren er geen problemen. Wel hoorden we al vrij vlug dat het in Frankrijk op de Maas niet helemaal goed ging. Het water stond hoog en er waren werkzaamheden aan de stuwen. Dus uitkijken. We hoorden dat er al verschillende jachten stil lagen en de vooruitzichten waren niet goed. Later hoorden we dat 4 weken wachten geen uitzondering is geweest. Op teletekst zag ik dat de stremming lang ging duren en uit ervaring weet ik dat wachten geen zin heeft. Wij wilden dit jaar eerst naar Parijs via Charleville en Reims, maar dat ging dus niet. We besloten om via Charleroi en de scheepslift Strepy Thieu in Belgie  richting St Quentin in Frankrijk te gaan en vandaar via Canal du Nord en Compiegne via rivier de Oise richting de Seine te gaan. Het is wel een wat drukkere route vanwege beroepsvaart en de tunnels in het Canal du Nord. Het is ons niet tegengevallen en eigenlijk is het een redelijk mooie route naar Parijs. Zo af en toe vaarden we een aantal dagen met andere Nederlanders die met een omweg via Reims naar het zuiden of naar de Moezel wilden. Dit is later ook niet helemaal gelukt omdat de route via Reims naar het zuiden ook wegens werkzaamheden was gestremd. Sommigen zijn toen vanwege tijdsgebrek maar teruggekeerd naar Holland, Op het traject naar Parijs en later ook op de gehele Seine route waren wij in gezelschap van enkele Belgische pleziervaarders. Zo ook het jacht “Jan van Gent” waar we toch wel 10 dagen samen mee optrokken. We konden het goed met elkaar vinden. Jan en zijn vrouw hadden samen op een vrachtschip gevaren en nu met pensioen met een jacht op pad. In Parijs zijn we een paar dagen gebleven en samen naar het Louvre geweest.

Vervolgens door via de Seine naar St Mammes. Daar hebben we afscheid genomen van Jan en zijn vrouw omdat die verder de Seine op gingen. Zij wilden naar Auxerre en moesten nog even wachten op een vriend met een andere boot waar zij mee hadden afgesproken om verder te gaan. Wij gingen verder De Loing op naar Briarre bij de Loire.

Onderweg ontmoeten wij de volgende Belgen die interesse toonden om met ons op te varen.

Ik vertelde dat wij nog een behoorlijke reis zouden gaan maken van wel 2 maanden en zeer veel sluizen. Het was geen enkel probleem. In principe was het hun 1e grote reis in Frankrijk. Dirk en Carina, met een nieuw motorjacht  de “CARINA”  (BROOM)  van ongeveer 12 meter.

Zij waren totaal onwetend over de route die wij wilden gaan varen, maar vonden alles goed.

Zij waren net als wij  overal in geinteresseerd mbt de cultuur en mooie fietsroutes en stadjes in Frankrijk. Zij hebben zeer veel gezien en lange afstanden afgelegd. Zelfs omhoog de bergen in en soms met de taxi verder of terug. Niets was hun te veel. Het werd warm en zeer warm. En toch elke dag waren zij dankbaar dat zij met ons waren mee gegaan. We konden het zeer goed met elkaar vinden maar ieder deed zijn eigen zin en programma.In de buurt van de Loire mooie aanlegplaatsen en dorpjes en bij steden zoals oa  Montargis,Nevers en Digoin. Gre en ik hadden deze route al meerdere keren gevaren en ook wel eens in een andere volgorde. Wij gingen op de stopplaatsen ondanks de soms ondraaglijke hitte toch met de fiets op stap.We hebben een paar weken gezellig gevaren op het canal Du Centre en arriveerden toen bij Chalon sur Saone op de Saone. Daar zijn we iets naar het noorden gegaan en bij St Symphorien de prachtige oude rivier de Doubs (canal du Rhone au Rhin) op richting Mulhouse. Ongeveer 10 dagen langs mooie steden zoals Dole, Besancon en Mulhouse.  Regelmatig gingen Dirk en Carina weer op de fiets naar mooie plaatsen zoals Belfort. De Doubs stroomt door de Jura en soms tussen de rotsen door en heeft veel oude stuwen. De natuur is daar prachtig.

Vanaf Mulhouse zijn we een klein stukje de Rijn af gevaren en even voorbij Breisach het verlengde van het Canal du Rhone au Rhin opgegaan naar Strasbourg. Midden in de stad hebben wij een paar dagen gelegen ivm het nationale 14e juli feest in Frankrijk. Genoten van prachtig vuurwerk en de franse sfeer in die mooie stad. De volgende route diende zich aan. Via het canal du Marne au Rhin naar Nancy. Het werd warm tot zeer warm. Waar waren we aan begonnen en met al die sluizen. Maar het was in heel Europa warm. Ook weer een mooie route met een grote tunnel en een scheepslift bij Saverne.  Na ongeveer 10 dagen gevaren te hebben arriveerden wij in Nancy. Wederom een prachtige stad waar veel is te zien. Hierna langzaam via de Moezel richting Metz, Luxemburg naar Koblenz in Duitsland.

De waterstand was ondanks de slechte berichten goed, alleen de Rijn zou laag staan en de Maas in Frankrijk was weer gestremd, maar nu vanwege de lage waterstand. Aan de Moezel  ook weer mooie plaatsen aan gedaan en veel gezien. Veel recreanten en veel campings en toeristische plaatsen zoals Cochem,Traben Trarbach en Koblenz. Op het laatste gedeelte van de Moezel begonnen Dirk en Carine naar de thuishaven te verlangen in Belgie. We hebben toen besloten om vanaf Cochem in 3 dagen naar Nederland te varen. Op de Rijn zagen wij dat zagen wij dat de waterstand twee en halve meter lager stond. De kleinere jachthavens konden we meestal niet meer in. We hebben een overnachting  in Keulen en Wezel gedaan.. Jammer dat we de volgende dag uit elkaar gingen bij Lobith. Terug kijkend hebben wij een prachtige onvergetelijke reis gehad. Het is wel een intensieve reis geweest mede door het warme weer en de 500 sluizen die we hebben gedaan. We hebben op een paar kleine dingen na geen enkele pech gehad.Wij zijn hierna nog een maand in Overijssel en Friesland geweest en later terug naar Leiden en nog even naar Noord-Holland. .

Gr Ton en Gre van de “MERIDIAAN”  en Dirk en Carine van de “CARINA”

We use cookies to ensure that we give you the best experience on our website. / Wij maken gebruik van cookies voor de beste beleving van onze website.